INFO COKLAT





KATEGORI COKLAT

Coklat permulaannya adalah daripada pokok dan buah koko, kemudian diproses melalui penyaringan tertentu dan akhirnya menjadi lemak koko dan serbuk koko.

Coklat terdiri daripada pelbagai jenis antaranya:-

a.    Coklat kouvertur ( coklat tulen )
Dibuat drp bahan utama massa koko dan lemak koko. Dipanggil juga coklat tulen. Sangat tinggi mutunya.

b.    Coklat kompaun
Coklat campuran serbuk koko dan lemak koko gantian (lemak kelapa sawit). Mudah dikendalikan.

c.    Coklat berperisa
Coklat putih dicampur perisa dan pewarna seperti  oren,  strawberi dan lain-lain

d.    Coklat tanpa gula atau coklat diabetik
Dibuat drp bahan utama massa koko dan lemak koko. Tetapi gula diganti dengan gula tiruan. Gula yang digunakan selamat untuk pengidap diabetik

Bahan utama dalam coklat adalah:-

Coklat susu Massa koko, gula, susu tepung, lesitin, vanilin dan lemak koko

Coklat putih Gula, susu tepung, lesitin, vanilin dan lemak koko

Coklat gelap – Massa koko, gula, lesitin, vanilin dan lemak koko

(Sumber dipetik dari internet)





WAHHHHH COKLAT


KEBAIKAN COKLAT (KOKO)

Nak cerita tentang kebaikan coklat. Coklat sebenarnya mengandungi banyak kebaikan untuk kita. Antaranya:-

-          Baik untuk kulit.
-          Kawal kencing manis. Antioksidan polifenol dalam koko oleh bantu kawal kencing manis.
-          Kawal jerawat & parut
-          kawal proses penuaan
-          Kawal sakit jantung dan baik untuk jantung
-          Kawal tekanan darah
-          Kawal kerosakan gigi
-          Makanan lengkap yang seimbang
-          Yang paling best ialah koko bukan penyebab kegemukan

(Sumber dipetik dari internet)